Työvuorosuunnittelua eri toimialoilla pienistä suuriin yrityksiin

Työvuorosuunnittelu kaupan alalla

Kaupan alan työvuorosuunnittelu on usein haastavaa; sesonkivaihtelujen vuoksi työvuorolistat eivät toistu samanlaisina ja myös tasoittumisjaksojen hallinta tuo omat haasteensa. TyövuoroVelhoa käyttämällä voidaan säästää selvää aikaa ja rahaa ja kohdentaa vapautuvat resurssit tehokkaasti.

TyövuoroVelhon ansiosta muihin ohjelmiin ei ole enää tarvetta perehtyä


Varkaudessa toimiva Lauran Puoti Oy kuuluu MODA-ketjuun, joka on Suomen suurin naisten ja miesten pukeutumisen erikoisliikeketju. Palvelevia MODA-merkkimyymälöitä on noin 50 ympäri Suomen. MODA-ketju, kuten myös nuorisopukeutumiseen erikoistunut Jim&Jill-ketju kuuluvat Texmoda Fashion Group -osuuskuntaan, jonka omistavat yksityiset kauppiaat. MODA- myymälöissä panostetaan aidosti henkilökohtaiseen asiakaspalveluun ja palvelun tasoa seurataan ketjun kaikissa myymälöissä.

Lauran Puoti Oy käsittää kolme eri myymälää: naisten muodin Moda Laura, miesten Moda Max ja nuorison Jim&Jill. TyövuoroVelho on käytössä kaikissa kolmessa liikkeessä, kattaen yli 15 työntekijän työvuorosuunnittelun ja työajanhallinnan.

Muuttuvat tekijät haltuun

TyövuoroVelho otettiin Lauran Puodissa käyttöön vuonna 2007. Sitä ennen myymälöiden vuorosuunnittelu tehtiin manuaalisesti kaavakkeelle. Muutosta haluttiin henkilökuntamäärän kasvettua.
– Erityisesti tällaisella alalla, jossa viikot ja kuukaudet eivät ole veljiä keskenään, on tehokas työajanhallinta tarpeen, toteaa yrittäjä Paula Olakivi.
– Aluksi suunniteltiin, että ammattikorkeakoulun insinööriopiskelija tekisi yritykselle työvuoro-ohjelman, mutta se osoittautui mahdottomaksi. Muuttuvia tekijöitä oli niin paljon. TyövuoroVelhoa yritykseen tarjottiin sopivasti, kun asia oli valmiiksi ”tapetilla”. Paikalle tuli esittelijä, joka esitti asian selkeästi ja seikkaperäisesti, minkä pohjalta oli helppo tehdä päätös ohjelman käyttöönotosta, muistelee Olakivi.

Helpotusta sesonkiluonteisen työn suunnitteluun

Lauran Puodissa tasoittumisjaksoja on kolme vuodessa.
– Velhon myötä pystytään hyödyntämään työtunteja sesonkiaikaan ja hiljaisempana aikana jättämään pois. Tuntimäärien hallinta sujuu huomattavasti paremmin tasoittumisjärjestelmän puitteissa. Myös palkkakustannukset pysyvät näin kurissa, Olakivi kiittelee.

TyövuoroVelhon avulla on todella helppo hallita erilaisia tuntimääriä ja muuttuvia tekijöitä.
– Työehtosopimuksen mukaiset säännökset ovat ohjelmassa valmiina, ei tarvitse itse miettiä. Lisäksi asiakastuki on aivan loistava. Sieltä saa aina yksilöllistä ja asiantuntevaa palvelua ja mahdolliset ongelmat ratkeavat hetkessä, Olakivi kehuu.

”Paluuta manuaaliseen vuorosuunnitteluun ei ole”

– Paluuta vanhaan manuaaliseen systeemiin ei ole, koska ohjelmalla tehden vuorosuunnittelu on paljon mukavampaa ja sujuvampaa. Tehdyt muutokset päivittyvät useaan paikkaan kerralla, eikä tarvitse joka kohtaa erikseen uudelleen laskea.

Olakivellä ei ole kokemusta muista vuorosuunnitteluohjelmista.
– Velhon jälkeen ei ole ollut tarvetta muihin perehtyä, hän toteaa.

Olakivi suosittelee TyövuoroVelhoa mielellään myös muille.
– Ei oikeastaan tule mieleen yritystä, jolle ei voisi suositella, paitsi jos tehdään ihan kiinteää työaikaa, tuumii Olakivi.

Erityisesti hän suosittelisi TyövuoroVelhoa sellaisille yrityksille, joissa viikkotuntimäärät vaihtelevat ja miehitystarve myös eri viikkojen/kuukausien välillä vaihtelee.

www.lauranpuoti.fi

Tulostettava versio (pdf)

Työvuorosuunnittelun asiakasesimerkki: Lauran Puoti Oy