Onneksi ongelma on helposti korjattavissa, ja tasapuolisuus työvuoroissa voidaan varmistaa suhteellisen yksinkertaisilla toimenpiteillä. 

Ideaalitilanteessa yritys pystyy toteuttamaan työntekijöidensä työvuorotoiveet. Eri elämäntilanteissa olevien työntekijöiden erilaiset tarpeet helpottavat toiveiden täyttämistä. Esimerkiksi opiskelijat toivovat usein ilta- ja viikonloppuvuoroja, perheelliset puolestaan päivätöitä.

On kuitenkin tilanteita, joissa vuorojen jakaminen ei ole näin kivutonta.

”Esimerkiksi erityisosaamista tai tiettyä koulutusta vaativissa tehtävissä joukko, josta valintaa tehdään, voi olla varsin pieni. Näissä tilanteissa työvuoroja ei voida jakaa ihmisten toiveiden perusteella”, työaikaratkaisujen asiakkuusjohtaja Liisa O’Carroll Accountor HR Solutions Oy:stä kertoo.

Kiertävät työvuorolistat ja tilastot luovat tasapuolisuutta työvuoroihin

Kriittisiä työvuoroja voidaan kierrättää ihmisten kesken kiertävän työvuorolistan avulla. Kiertävällä työvuorolistalla voidaan varmistaa, että esimerkiksi viikonloppuvuorot osuvat työntekijöille yhtä usein.

Jos kiertäviä työvuorolistoja ei voida käyttää esimerkiksi vaihtuvien asiakasmäärien takia, apua voidaan hakea tilastoista. ”Tilastojen avulla nähdään, kuinka paljon esimerkiksi ilta- ja viikonloppuvuoroja kukin on tehnyt tietyllä aikavälillä. Tietojen avulla työvuorolista voidaan suunnitella tasapuolisesti”, O’Carroll toteaa.

Kun edessä ovat juhlapyhät, työvuorosuunnittelussa vaaditaan erityistä tarkkuutta ja oikeudenmukaisuutta. ”Juhlapyhät aiheuttavat tunteita ja odotuksia. Kun ihmiset tekevät lomasuunnitelmiaan, pienikin työvuoroja koskeva epäoikeudenmukaisuus saa helposti isot mittasuhteet”, O’Carroll muistuttaa.

Työvuorosuunnitteluohjelmiston avulla voidaan nähdä, miten esimerkiksi joulunajan työvuorot ovat jakautuneet aikaisempina vuosina. Näin voidaan varmistaa, etteivät ihmiset joudu tekemään samoja vuoroja perättäisinä vuosina.

Sekä kiertävät työvuorolistat että tilastot löytyvät TyövuoroVelhon pilvipalveluna toimivasta ohjelmistoratkaisusta.

Tasapuolisuus varmistettavissa oikeilla työvälineillä

Kyräily ja negatiivinen energia heikentävät henkilöstön tyytyväisyyttä, palvelun laatua ja yrityksen tulosta. Hyvä uutinen on se, että heikkoudet voidaan kääntää vahvuuksiksi varsin helposti asianmukaisten työvälineiden ja faktatiedon avulla.

”Työpaikoilla käydään paljon keskusteluja työvuorojen oikeudenmukaisuudesta. Ihmiset kestävät haastaviakin työvuoroja paljon paremmin, jos kaikkia kohdellaan samalla tavoin. Tasapuolisuus on sekä työntekijän että työnantajan yhteinen etu”, O’Carroll summaa.

Mistä apua?

TyövuoroVelhon avulla voit varmistaa, että yrityksesi työvuorot suunnitellaan tasapuolisesti. Tilaa ilmainen demo!

Voit myös ottaa yhteyttä ja kysyä lisää!

Liisa O’Carroll, asiakkuusjohtaja, työaikaratkaisut, liisa.ocarroll@accountorhr.fi, puh. 0400 280 238

Lue juttusarjan muut artikkelit:

Selkeä työvuorosuunnitelma tuo esiin työvuorojen ali- ja ylimitoituksen

Työntekijät haluavat vaikuttaa työvuoroihinsa

 

Liisa O’Carroll

Asiakkuusjohtaja Liisa O’Carroll on kokonaisvastuussa työaikaratkaisujen myynnin toiminnasta. Omimmillaan Liisa on myynnin kehittämistehtävissä ja asiakastyytyväisyyden hallinnassa.